Fortnox är ett bolag som levererar molnbaserade lösningar för ekonomi och administration för mindre eller medelstora företag, föreningar, redovisningsbyråer och skolor. Det småländska bolaget erbjuder i dagsläger olika tjänster, bland annat redovisning, fakturering, säljstöd, tidredovisning och löneadministration. Kunderna kan nå sina program och information från vilken dator eller smartphone som helst. Det kan även vara flera användare inloggade samtidigt som kan samarbeta och dela information mellan varandra. Detta är en stor fördel då man i Fortnox program slipper allt besvär med installationer, uppdateringar och säkerhetskopiering. Företaget har i dagsläget 226 anställda och sitt huvudkontor stationerat här i Växjö. Deras börsvärde är idag 10 miljarder kronor och aktien handlas på Nordic Growth Market.  

Historia: 

Fortnox grundades 2001 med en så innovativ idé att det tog år innan marknaden han ikapp. Företaget hade redan då en fast vision om att “Bokföring på nätet kommer att bli nästa grej” vilket det även blev, idag sker nästan uteslutande all bokföring på internet. Bolaget hade en tuff start där produkten var helt ny och svår att få grepp om. Grundaren Jan Älmeby lyckades tillslut locka till sig några redovisningskonsulter som testade produkten och kom med förslag på vad som kunde bli bättre. Fortsatt hade bolaget det tufft de första åren och visade bara röda siffror då det både saknades kunder och pengar. Fortnox börsintroducerades 2007 och då bidrog investerarna med nya pengar och företaget växte. Fortnox började dock inte visa gröna siffror förens 2010 då internetbanken gjorde entré i gemene mans hushåll. Detta då gemene man ansåg att om bankärenden kan ske via internet kan bokföringen också göra detta. Sedan dess har företaget varit i ständig uppgång med mer utvecklade lösningar, fler och fler kunder samt några nya affärsområden. 

Fortnox på börsen

Fem års utveckling

Fortnox har haft en fantastisk utveckling på börsen de senaste 5 åren. För fem år sen var aktien värd 11,10 kr, och är idag värd ca 165,60, en ökning på 1365%. Det senaste året har värdet stigit med strax över 100%. Fortnox handlas på MTF Stockholm, vilket innebär att courtaget är något dyrare än om du handlar på Stockholmsbörsen. Detta kan vara bra att ha i åtanke.  

Ett års utveckling

Tips till aktieägare 

Fortnox är ett företag med huvudkontor i Växjö, vilket skapar stora förutsättningar till att få besöka kontoret. Om du äger aktier i Fortnox, oavsett om det är 1 aktie eller 1000, så får du möjlighet att vara med på bolagets årsstämma som äger rum i mars varje år. Detta är en unik möjlighet om du vill slippa åka till någon av storstäderna för att gå på stämma. 

Att gå på årsstämma är väldigt intressant och lärorikt för dig som aktieägare. Du får chansen att träffa bolagets VD samt styrelse och får mycket nyttig information. Det är även en väldigt trevlig tillställning där det allt oftast bjuds på mat, fika och givande samtal. 

Om du vill gå på en årsstämma i ett företag du är aktieägare i behöver du anmäla dig först. De flesta stämmor hålls på våren, och i god tid innan skickas en kallelse ut till alla aktieägare med instruktioner om hur man anmäler sig. Du behöver även se till så du rösträttsregistrerar dig, om du har ditt innehav på exempelvis Nordnet i ett ISK så gör Nordnet detta åt dig. Kontrollera hur det fungerar där du har ditt innehav. 

Analys/Börsgruppen tänker 

Vi anser att Fortnox ligger rätt i tiden med sina molnbaserade lösningar. I dag är många företagare i stort behov av att kunna jobba på resande fot, och i fler än en enhet. Samtidigt startar allt fler svenskar egna företag, vilket gynnar Fortnox som titulerar sig som “småföretagarnas bäst vän”. 

Fortnox har i dagsläget endast etablerat sig på den svenska marknaden men inte globalt. Det finns möjlighet till en global expansion för Fortnox där de kan finnas stora möjligheter för företaget. 

Fortnox har haft en stadig uppgång, aktien har stigit 1365 % på fem års sikt och över 100% under det senaste året. Detta är en väldigt stark tillväxt, finns det fortsatt förtroende för aktien eller har fortnox nått sin maxgräns och nu vänder det nedåt? 

————————-

Vi vill vara tydliga med att detta inte är någon köprekommendation, utan mer en slags analys där vi i Börsgruppen försöker sprida våra tankar och kunskaper i hopp om att fler ska lära sig om aktier. Att investera på aktiemarknaden innebär en risk för förlust och det finns ingen garanti för att hela eller delar av det investerade kapitalet kommer återbetalas. En egen analys av ett bolag innan köp, bör alltid göras.

Kategorier: Aktiecase

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *