Vad har vi att förvänta oss av svensk ekonomi framöver? 

Idag famlar vi i stor osäkerhet kring coronaeffekten på svensk ekonomi. De senaste dagarna har nyheter svämmat över om varslande bland personal i flertal branscher, rese- och flygbolag har det nattsvart, sport- och diverse evenemang ställs in/flyttas fram och industriföretag tar besluten att pausa sina produktioner. Det är även ett fåtal företag som redan nu har bommat igen sina verksamheter. Länder som Spanien och Italien stoppar sina ekonomier helt där det råder karantän. Listan är lång. 

Det är inte svårt att förstå att vi befinner oss i en tung period där hanteringen av detta virus har varit och kommer fortsätta vara kostsamt. Det går inte att säga med säkerhet när detta kommer vara över och vissa experter nämner att tiden är oviss gällande när spridningen av smittan kan hanteras. Ju längre världens ekonomier står stilla, desto större konsekvenser står vi inför som blir svårare att handskas med. Experter uttalar sig om att det är dags att göra avvägningar mellan corona-viruset och att hålla ekonomin igång. Frågeställningen blir därmed berättigad. Vad har vi att förvänta oss framöver och vad blir konsekvenserna av att stänga ner ett land och dess ekonomi? 

Att låsa in ekonomier funkar ej långsiktigt och redan idag kommer kostnaderna bli stora som kommer ge effekter på länders ekonomier. Experterna flaggar för att ekonomin inte klarar av att hantera en nedstängning långsiktigt. Enkelt sagt kommer en stängd ekonomi ge fler problem åt företagen, öka arbetslösheten och styra landet mot en lågkonjunktur. En lång nedstängning kommer påverka sysselsättningen och ge ett lägre BNP även om Sverige har en lägre former av nedstängningar än andra länder. Även om Sverige skulle hålla sin ekonomi igång när andra har sina stängda skulle det fortfarande ge konsekvenser mot svensk ekonomi. Sverige är ett land som till stor del importerar varor och tjänster från utlandet. Vid val av leverantör görs bedömningar utifrån bäst pris och kvalitet. När andra länder stänger ner sina produktioner minskar utbudet och valmöjligheterna på bra leverantörer minskar vilket riskerar ge större import-kostnader. 

Ljusglimtar är att Sverige har relativt låg statsskuld som ger möjligheter att skapa utrymme för investering och att få bukt med problemet i jämförelse med andra länder. Bland annat Italien som har en stor statsskuld och som kommer sätta djupa spår i deras hantering av viruset. Regeringen presenterar krispaket presenteras som ska ge stöd åt småföretagen och rapporter visar också att den Kina börjar få igång sin ekonomi samt har minskade fall av corona-smittade. Även Japan och Sydkorea visar positiva siffror.  

För den som inte kan så mycket om finansmarknaden och börsen verkar det skrämmande att sätta sig in i ämnet just nu. Men är det verkligen helt hopplöst att prata om sparande i dessa tider när börsen faller? 

OMX30

Vad kan du tänka på som privatsparare? 

  • Idag är det tufft att logga in på sin bank och se sin portfölj med nedgångar och en börs som gått ner nästan 30 procent. Tanken att sälja kommer gärna fram men den som sparar långsiktigt bör ha is i magen. Den som har sparat under en längre tid och varit med sedan starten på detta börsfall bör sitta lugnt i båten. Att sälja i panik under turbulenta perioder är inget som har rekommenderats av experter och börsen kommer förr eller senare återhämta sig. Det är bara en fråga om hur lång tid. När den vänder vet ingen men om man säljer av blir risken stor att missa uppgången.  
  • April och maj månad är högsäsong för utdelningar på aktieägarnas innehav. Det finns privata sparare som väljer att tjäna på utdelningar men några bolag har valt att ställa in sina utdelningar som åtgärd för att klara Corona-krisen. Bland dessa bolag finns SAS, Nent och Scandic och fler förväntas ställa in sina utdelningar framöver. Även ett känt bolag som H&M har lagt in förslag om att slopa utdelningen för år 2020. Om du ska investera i hopp om att få utdelningar, tänk på att läsa dig in på bolaget och de senaste nyheterna gällande utdelningspolicyn.  
  • Som tidigare nämnt vänder börsen med tidens gång. Därmed ges det också indikationer på köpläge. Det handlar inte om att sälja sitt nuvarande innehav och köpa andra aktier som man tror ska gå bättre, utan att de pengar du har tillgängliga att spendera kan betraktas som medel värda att investera på börsen. Vid större nedgångar betraktas börsens bolag som billiga men det är också en fråga om när börsens botten är nådd, vilket ingen med säkerhet kan förutse. 
  • Även om börsen har gått ner och ger ett potentiellt köpläge för att vara med i resan om ekonomiskt oberoende, bör man veta att under dessa unika perioder är ingen kris den andra lik. Coronakrisen gör att människor agerar annorlunda gentemot tidigare där vi ser hamstring av toalettpapper, bunkring av mat och hygienartiklarna används mer än någonsin. Även under Corona-tider finns det vinnare på börsen och sambanden kan även noteras utifrån människors agerande. Mycket press ligger över sjukvården idag exempelvis och bolag som Getinge som bidrar med sjukvårdsutrustning har ypperliga lägen att visa vad de går för med potentiell ökad efterfrågan på deras varor. Under v.12 steg Getinge med ca 18%. Hygienartiklar har blivit mer aktuellt och där har bolag som Essity möjlighet att bidra med mer. Hamstring av toalettpapper leder till att bolag som tillverkar pappersmassa har mer att göra och där kan bolag som SCA och BillerudKorsnäs vara intressanta aktörer att följa. Och sist men inte minst när vi människor bunkrar upp med mer mat säljer livsmedelsbutikerna mer och då blir exempelvis ICA-gruppen ett bolag värt att undersöka. Viruset har också lett till att vi håller oss mer inne och många letar efter möjligheter att fördriva tiden. Kanske ligger dataspel nära till hands och helt plötsligt blir spelbolaget Paradox intressant. Beställer vi hem mer mat via nätet nu istället?  

Poängen med allt detta är att speciella perioder som Covid-19 ger unika tillfällen att agera på marknaden efter samhälls och människobeteenden. Vad skulle hindra människor från att göra samma sak och bunkra upp med mat & toalettpapper när nästa pandemi dyker upp?    

Avslutningsvis trycker vi på att du som läsare ska göra en egen analys utifrån din valda portföljstrategi. Just i detta fallet är det hela en blandning av ekonomi, psykologi och skräck där virusets påverkan på världen är oviss.

Kategorier: Aktiecase

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *