Börserna rasar och bolagen rustar för vad det nya coronaviruset (COVID-19) och vad det kan föra med sig, men vad vet vi egentligen om de ekonomiska konsekvenserna, och hur man kan lindra dem? Allt fler insjuknar i det nya coronaviruset, börsen har varit extra volatil och detta ämne har tagit upp i princip all nyhetstid. 

Nedan visas de senaste två veckornas utveckling av följande:

OMX30

Dow Jones

NASDAQ

Förra veckan, (v.9) var då oron på allvar kom till Europa, detta har inte minst avspeglat sig på de europeiska börserna, men även minst lika mycket på den asiatiska samt amerikanska marknaden där likande mönster visats upp. 

Stockholmsbörsern rasade drygt 12 % förra veckan, och S&P500 ungefär lika mycket – detta är väldigt snabba ras, endast på fyra dagar. Många stora företag har därför satt kontor och arbetare i karantän och två giganter på den amerikanska marknaden, Microsoft och Apple har varnat för lägre vinster på grund av virus utbrottet som medfört tillfälliga nedstängningar av produktionen. En produktion som till stor del ligger belägen i Kina, där utbrottet också är som värst. Många branscher är utsatta för vad viruset kan bära med dig. Bland annat har flygbranschen drabbats hårt, bolag som Finnair kom med en vinstvarning i förra veckan och Norweigan, ett annat flygbolag har tappat 50 % av sitt börsvärde de senaste 2 veckorna på oslobörsen. Även bilindustri och andra tillverkningsindustrier är hårt drabbade på grund av Kinas omfattning på världsekonomin. Hur detta skall utvecklas ytterligare på kort sikt återstår att se men de senaste dagarna har det rapporterats om att fabriker i Kina i olika grad återgår till ordinarie verksamhet.

Dock är det viktigt att poängtera att mer eller mindre alla större börser runt om i världen låg på All-time-high nivåer innan Coronavirusets effekter sågs. Blickar man därför tillbaka med ett ettårs perspektiv ligger många av världens stora index ändå på plus. Vissa ekonomer menar på att bland annat Stockholmsbörsen och S&P500 låg cirka 20% över en redan positiv värdering, vilket kan tolkas som att börsen inte trots raset, rasat under några långsiktiga jämviktsnivåer. Börsen har gått upp 40% från årsskiftet och fram tills förra fredagen, då trots att vinsterna knappt har ökat alls. Så att det har funnits en överdriven optimism kring börsen är något som bör has i åtanke.

Trenden på marknaden skulle kunna ses som en bull trap vilket visas i diagrammet ovan. 

Att försöka tajma upp och nedgångar är generellt sett inte en bra strategi. Man kan inte på förhand veta när det är läge att sälja och köpa för att tajma in de bra tillfällena. Istället blir det oftast att man presterar en sämre avkastning än börsindex och fonder. Den långa trenden på börsen är fortfarande upp. Det kommer alltid vara hack i kurvan på vägen men fokus bör vara på den långsiktiga utvecklingen. Nedgången på börsen de senaste dagarna är marknadens sätt att prisa in någon sorts framtida scenario alltså antaganden om hur bolagens vinster påverkas i närtid.

Avslutningsvis trycker vi på att du som läsare ska göra en egen analys utifrån din valda portföljstrategi. Just i detta fallet är det hela en blandning av ekonomi, psykologi och skräck där virusets påverkan på världen är oviss. 


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *